100 Best ‘What Am I’ Jokes For Kids (2022)

Telling jokes and solving riddles is a great way for families to spend quality time together. They especially come in handy on a long road trip, in a boring waiting room, or even around the dinner table when the conversation goes dry.

However, the benefits of riddles is something that isn’t talked about very often. 

In fact, they are a useful tool for developing problem-solving skills, critical thinking skills, creative thinking, and perseverance. When kids don’t get the correct answer the first time, they have a natural motivation in a low-pressure environment not to give up, and to think about the problem in a new way.

Telling jokes and solving riddles is a great way to bond and spend time together. It has other benefits, too.

Some families like to post fun riddles on the refrigerator or bulletin board, and see who can come up with the answer first! It’s a fun way to incorporate brain teasers into your every day life.

Other families host a weekly family game night, where they pop some popcorn and quiz each other on hilarious jokes and the best riddles they can find. Or, they choose a board game that everyone loves and play until the kids start yawning and it’s time to go to bed.

Wherever you are, these 101+ funny riddles are a great way to pass the time with your kids. There are both easy riddles and hard riddles in this list, but if you put your heads together, you’ll be able to solve them. 

Even young children will be able to figure some of these out if they really put their mind to it. 

So, put on your thinking cap and get to it!


1. I am full of keys, but I cannot open any door. What am I?

Answer: A Piano

2. I am full of holes, but I can still hold a lot of water. What am I?

Answer: A Sponge

3. I get smaller every time I take a bath. What am I?

 Answer: A Bar of Soap

4. You can catch me, but you can’t throw me. What am I?

Answer: A Cold

5. I’m light as a feather, yet the strongest man can‘t hold me for more than 5 minutes. What am I?

Answer: Breath

6. I am the beginning of the end, and the end of time and space. What am I?

Answer: The letter e. End, timE, spacE

7. I make two people out of one. What am I?

Answer: A mirror

I am full of keys, but I cannot open any door. What am I? Answer: A Piano

8. I make a loud noise when I’m changing. When I change, I get bigger but weigh less. What am I?

AnswerPopcorn.

9. I’m tall when I’m young and I’m short when I’m old. What am I?

Answer: A pencil

10. I am a seed that is a three letter word. Take two letters away and I still sound the same. What am I?

Answer: A pea

11. I have many sharp teeth but I cannot bite. What am I?

Answer: A comb

12. The more you take, the more you leave behind. What am I?

Answer: Footsteps

13. I have eyes but I can’t see. What am I?

Answer: A potato

14. I am a word of letters three. Add two letters, and fewer there will be! What Word Am I?

Answer: Few

15. I have a little house in which I live all alone. It has no doors or windows, and if I want to go out I must break through the wall. What am I?

Answer: A baby chick in an egg

I have eyes but I can’t see. What am I? Answer: A Potato

16. I sound like one letter but I’m written with three. I show you things when you look through me. What am I?

Answer: Eye

17. Tomorrow I am surely here, yesterday I am found as well. Today I am gone. Who am I?

Answer: The letter R

18. I am white when I am dirty, and black when I am clean. What am I?

Answer: A chalkboard

19. When I’m used, I’m useless. When I’m offered, I’m usually rejected. What am I?

Answer: An excuse

20. I am served at a table, and I’m small, white, and round. What am I?

Answer: A ping-pong ball

21.What is as light as a feather, yet even the strongest person cannot hold it for long. What am I?

Your breath

22. I have a bed but I never sleep. I have a mouth but I never speak. What am I?

Answer: River

23. I’m tall when I’m young and short when I’m old. What am I?

Answer: A candle

24. I can be cracked, I can be made. I can be told, I can be played. What am I?

Answer: A joke

25. The more you take away, the more I become. What am I?

Answer: A hole

I’m tall when I’m young and short when I’m old. What am I? Answer: A Candle (or a pencil)

26. I’m always in you, and sometimes on you. If I surround you, I can kill you. What am I?

Answer: Water 

27. Forwards I am heavy, but when I’m backward, I am not. What am I?

Answer: “Ton”

28. I have two hands, but I can not scratch myself. What am I?

Answer: A clock

29. I have no feet, no hands, and no wings, but I can climb into the sky. What am I?

Answer: Smoke

30. I’m a god, a planet, and a measurer of heat. Who am I?

Answer: Mercury

31. I have a head and a tail that will never meet. Having too many of me is always a treat. What am I?

Answer: A coin

32. I come in different colors. Sometimes I am hot, sometimes I am sweet. Even though I have a bell it doesn’t ring. What am I?

Answer: Bell pepper

I have two hands, but I can not scratch myself. What am I? A clock.

32. I’m an instrument through which a loud sound can be made, but I am not something that can be played. What am I?

Answer: Your voice

33. Those that make me, don’t want me. Those that buy me, don’t use me. Those that use me don’t know it. What am I?

Answer: A casket

34. If you want me to talk, you must first pull my tail. What am I?

Answer: A bell

35. You’ll find me all around you; I can be clear but not seen through.

Answer: Skin

36. I go up but never come down. What am I?

Answer: Age

37. I have hands, but I cannot clap. What am I?

 Answer: A Clock

38. I come down, but I never go up. What am I?

Answer: Rain

39. I am a ball that can be rolled but never bounced or thrown. What am I?

Answer: An Eyeball

40. I get wet while drying. What am I?

 Answer: A Towel

41. I must be broken before you can use me. What am I?

Answer: An Egg

I must be broken before you can use me. What am I? Answer: An Egg

42. I have a thumb and four fingers but I’m not alive. What am I?

Answer: A Glove

43. I have a neck but no head. What am I?

Answer: A Bottle

44. I have one head, one foot, and four legs. What am I?

Answer: A Bed

45. I have a spine but no bones. What am I?

Answer: A Book

46. I am a 5 letter word. Take away the first letter and I am a place’s name. Take away the first two letters and I become the opposite of the 5 letter word. Who am I?

Answer: Woman –> Man

47. I have a head and a tail, but no arms and legs. What am I?

Answer: A Coin

48. I can run but not walk. Wherever I go, you are close behind. What am I?

Answer: A Nose

49. Take off my skin; I won’t cry but you might. What am I?

Answer: An Onion

50. I always follow you around everywhere you go at night.

Answer: The Moon

51. If I drink I die, If I eat I live. What am I?

Answer: Fire

If I drink I die, If I eat I live. What am I? Answer: Fire

52. People buy me to eat, but people never eat me. What am I?

Answer: A Plate

53. I never ask questions, but I’m always answered. What am I?

Answer: A Doorbell

54. I am the only thing that places today before yesterday. What am I?

Answer: The dictionary

55. I do not speak, and I cannot hear, but I always tell the truth. What am I?

Answer: A Mirror

56. I can go up the chimney when I’m down, but I cannot go down the chimney when I’m up. What am I?

Answer: An Umbrella

57. You see me once in a year, twice in a week, but never in a day. What am I?

Answer: The letter “E”

58. I lose my head in the morning, but I get it back at night. What am I?

Answer: A Pillow

59. I’m round on both sides but high in the middle. What am I?

Answer: Ohio

60. I go up and down, but I never move. What am I?

Answer: A Flight of Stairs

61. You find me once in the morning, twice in the afternoon, but never in the evening. What am I?

Answer: The Letter “O”

62. The more you have of me, the less you see. What am I?

Answer: Darkness

63. Say my name and I will disappear. What am I?

Answer: Silence

64. My rings are not worth much, but they tell my age. What am I?

Answer: A Tree

65. I’m a coat that can only be put on wet. What kind of coat am I?

Answer: A Coat of Paint

66. I occur once in a minute, twice in a moment, and never in a thousand years. What am I?

Answer: The Letter “M”

67. I get sharper the more I’m used. What am I?

Answer: A Brain

68. I can be as big as an elephant, but I weigh nothing. What am I?

Answer: A Shadow

69. You can make me, but you can’t see me. What am I?

Answer: Noise

70. I’m not alive, but I can die. What am I?

Answer: A Battery

I sit in the corner while traveling around the world. What am I? Answer: A Stamp

71. I can be opened but never closed. What am I?

Answer: An Egg

72. I sit in the corner while traveling around the world. What am I?

Answer: A Stamp

73. People need me, yet they’re always giving me away. What am I?

Answer: Money

74. You use a knife to slice my head and weep beside me when I’m dead. What am I?

Answer: Onion

75. You can throw me away, but I will always come back. What am I?

Answer: A Boomerang

You can throw me away, but I will always come back. What am I? Answer: A Boomerang

76. I go around the yard, but I do not move. What am I?

Answer: A Fence

77. Without me, you would lose your head. What am I?

Answer: A Neck

78. My days are numbered. What am I?

Answer: A Calendar

79. I always go to bed with my shoes on. What am I?

Answer: A Horse

80. I fill up a room, but I take up no space. What am I?

Answer: Light

81. I can go up and down without moving. What am I?

Answer: The Temperature

82. You can serve me, but you can’t eat me. What am I?

Answer: A Tennis Ball

83. If you have me, you don’t share me. If you share me, you don’t have me. What am I?

Answer: A Secret

84. I have four eyes, but I cannot see. What am I?

Answer: Mississippi

85. I’m easy to get into, but hard to get out of. What am I?

Answer: Trouble

86. I start with an “E” and end with an “E”, but I only have one letter. What am I?

Answer: An Envelope

87. I am constantly overlooked by everyone, yet everyone has me. What am I?

Answer: A Nose

88. The faster you run, the harder it is to catch me. What am I?

Answer: Breath

89. I have three feet, but I cannot walk. What am I?

Answer: A Yardstick

90. I am the only word that looks the same when spelled upside down. What am I?

Answer: Swims

91. Though I am only two words, I have thousands of letters in me. What am I?

Answer: A Post Office

92. I’m the building with the greatest number of stories. What am I?

Answer: A Library

I’m the building with the greatest number of stories. What am I? Answer: The Library

93. Take me out and scratch my head. I am now black, but I once was red. What am I?

Answer: A Match

94. I have one eye but cannot see.

Answer: A needle

95. I’m always in front of you but cannot be seen.

Answer: The future

96. I am an odd number. Take away a letter and I become even. What number am I?

Answer: Seven

97. I’m not man’s best friend, I’m their enemy, I can mark your end, yet you do not see me.

Answer: A Virus

98. I never ask questions but I need an answer.

Answer: A cell phone

99. Poor people have me. Rich people need me. If you eat me, you die.

Answer: nothing

100. I live in a green house. Inside of me is a white house. Inside of the white house is a red house. Inside of the red house there are lots of babies. What am I?

Answer: Watermelon

101. I’m contain every single letter, but I only have three syllables.

Answer: The alphabet (the word) 

102. I can break even though you can never touch me or pick me up.

Answer: A promise

103. I’m red or green and grow on a vine. I’m dried to make raisins and squeezed to make wine. What am I?

 Answer: Grapes.

104. When things go wrong, you can always count on me

Answer: Fingers

105. I have a head, a tail, and I’m brown, but I have no legs?

 Answer: A penny.

106. I have legs but cannot walk.

Answer: A chair

We hope you had a great time together with this thoughtfully curated collection of riddles. Our hope is that your children’s minds were challenged in a fun way. 

What other awesome riddles should we include in our roundup? Email us at hello@mkewithkids.com 

Related Posts